Helal Gıda Nedir?

Helal Gıda Nedir?

Helal, dinin kurallarına aykırı olmayan, dinî bakımdan yasaklanmamış olan, dinî bakımdan izin verilmiş anlamına gelen Arapça bir kelimedir.

Helal'in karşıtı, din kurallarına aykırı olan, dinî bakımdan yasak olan anlamına gelen Haram 'dır.

Helal gıda, İslami kurallara uygun olarak üretilen gıdadır. 

Birçok gıda  için Helal yada Haram açıkça belli olmakla birlikte bazı gıdaların helal olup olmadığı konusunda belirsizlik söz konusudur. Bu tür gıdaların helal ya da haram olarak sınıflandırılabilmesi için daha fazla bilgiye ihtiyaç vardır (Mashbooh).

  • Helal olduğu açıkça belli olan gıdalar; ekmek, meyve, su gibi.
  • Haram olduğu açıkça belli olan gıdalar; şarap, domuz eti, ölü hayvan eti gibi.
  • Helal ya da haram olduğu açıkça belli olmayan gıdalar. Bunlar, bazı yönleriyle helal, bazı yönleriyle haram olarak değerlendirilebilecek özellikte olabilirler.

    Haram olan aşağıdaki türler hariç tüm gıdalar Helal kabul edilmiştir; 
    •  Domuz/domuz eti ve bunlardan üretilen ürünler, 
    •  Uygunsuz kesilen hayvanlar yada kesimden önce ölen hayvanlar, 
    •  Alah'ın dışında herhangi bir tanrı ismi altında kesilen hayvanlar, 
    •  Alkol ve serhoş edici maddeler, 
    •  Etçil hayvanlar, avlanmış kuşlar ve dışarıda kulağı olmayan kara hayvanları, 
    •  Kan ve kandan yapılmış ürünler, 
    •  Yukarıdaki ürünlerin herhangi biri ile temas eden ürünler.

    Orijinlerinin bilinmemesi sebebiyle helal ya da haram olarak sınıflandırılamayan jelatin, gliserin, enzimler, gıda katkı maddeleri, hayvansal yağ ve proteinler gibi gıdalar şüphelidirler (mashbooh).
Paylaş |                      Yorum Yaz - Arşiv      1379 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın